Egyetemi polgárok

Vár az Universitas!


Oxford

Miért legyél oxfordi diák? Igaz a mondás, hogy a tudás hatalom. Diplomával a kezedben, magasabb egyházi tisztségeket tölthetsz be, lehetsz nemesek orvosa, vagy akár magas rangú udvari tisztségviselő. Nagy tudású oktatóink számos tudományág rejtelmeibe vezetnek be, mely tudományoknak, nagy kitartással és szorgalommal, te is tudósává válhatsz.

Az egyetem története

Egyetemünk gyökerei a 12. századig vezethetőek vissza. Miután II. Henrik, angol uralkodó megtiltotta, hogy az emberek külföldön járjanak egyetemre, Oxford gyors fejlődésnek indult. 1209-ben egyetemünkből vált ki a Cambridge-i egyetem. 1201-től az egyetemünket már egy magister scolarum Oxonie vezette, a tisztség viselőjét pár év múlva pedig kancellári címmel ruházták fel. 1231-ben a kollégiumi igazgatók társasága megkapta az "universitas" rangját, ami már a szervezett egyetemi oktatást jelképezte.

Képzéseink

Iskolánk rendkívüli precízséggel és különös odafigyeléssel képez különféle szakembereket. Először minden tanulónak részt kell vennie, egy hat éves bölcsészeti alapképzésen, ahol a hét szabad művészetet elsajátíthatják, gyakorolhatják. A hét szabad művészet: grammatika, retorika, dialektika, aritmetika, geometria, asztronómia, muzsika. Ezután a tanulók szabadon választhatnak a jogi, az orvosi, vagy a többinél két évvel hosszabb teológiai képzés között.

Egyetemünk működése

Egyetemünk nemzetközi jellegű, abban az értelemben, hogy a nálunk szerzett diplomák Európa minden országában érvényesek. Abban az értelemben is nemzetközinek számítunk, hogy hallgatóink különböző országokból érkeznek hozzánk, habár tanulóink nagy része angol származású. Intézményünk a párizsi típusú egyetemek felépítéséhez hasonlít. Négy karunk mind külön-külön testületet alkot az egyetemen belül. Bölcsészkarunk az akadémiai nemzetek rendszerén alapul, vagyis a mestereket és a diákokat anyanyelvük szerint csoportosítjuk. Minden nemzet élén az úgynevezett prokurátor áll, akik a szabad művészetek karát vezető dékán legfőbb segítői.

Tanulóink és oktatóink

Tanáraink mind, hallgatóink pedig zömmel papi személyek. Oktatóink az előadás és vita módszereit használják. Előadásainkon, tanulóink teológiai és filozófiai szövegek olvasásával foglalkoznak. Viták alkalmával a hallgatóknak joguk van vitatni a feltett kérdéseket, a Szentírásból vett, valamint klasszikus filozófiai és teológiai érvek alapján. Testületük a professzori kar által választott kancellár irányítása alatt áll, aki a pápát kivéve minden egyházi és világi hatalomtól független. A bölcsészkart elvégző tanulóink megkapják a legalsó szintű egyetemi végzetséget, a baccalaureus-t, ezzel a fokozattal már taníthatnak az iskolában. Innen még két-három év további tanulás kell a magister fokozat megszerzéséig, amely jogot ad előadások tartására a szabad művészetek karán. Ezután következik a felső karok, a teológiai, a jogi és az orvostudományi fakultás valamelyikének látogatása. Ennek sikeres befejezése a legmagasabb végzettséget, a doktori címet nyújtja, az ezzel a címmel rendelkező mesterek taníthatnak az egyetemek felső karain.

Képek forrásai:
https://www.standard.co.uk/news/uk/oxford-university-named-best-in-world-while-four-london-universities-including-ucl-also-make-the-a3350946.html

https://www.colourbox.com/image/view-on-old-buildings-in-oxford-uk-image-1721113

https://www.antiquemapsandprints.com/oxon-oxford-1847-st-alban-hall-old-vintage-university-view-oxfordshire-136639-p.aspNew Stars egyetem


Egyetemünk újabb évfolyamot indít, ahová sok szeretettel várjuk új hallgatóinkat. Immáron 20. éve nyílik meg szervezetünk, Leonidas Velcus, egykori bölcsész jóvoltából. Egyetemünk a fegyelmen, hiten, és a tudáson alapszik. Nagyon fontos iskolánknak, hogy mindenkit és mindent tiszteljünk, és segítsük egymást. Intézményünk nevét és hírnevét is Leonidasnak köszönhetjük, hiszen Ő annyira bízott és reménykedett a jövendőbeli tanítványokban, hogy elnevezte őket az "új csillagoknak". Iskolánkból mindenki rengeteg tudással és erővel távozik, ha jól együttműködünk.

Mit várunk el, hogy hozzánk kerülhessen hallgatóként?

· Betöltötte 20. életév.

· Olvasástudás, a számtan helyes értelmezése.

· Rövid élettörténet.

· Felvételre alkalmasság igazolása: 120 perces tudásfelmérő, és egy két oldal terjedelmű fogalmazás a 381-es Konstantinápolyi zsinatról.


Tudnivalók egyetemünkről:

Épületünk már 20 éve áll saját lábán, egy szint 1 km hosszú, amelyen 15 terem helyezkedik el, 10 szintünk van, ezért a szüneteink az órák között rendkívül hosszúak. Az egyetem középső udvarában helyezkedik el egy hatalmas szobor Leonidasról, viszont ebben az évben tervezünk egy kisebb-nagyobb felújítást. Ennek érdekében számítunk hallgatóink ötleteire és segítségére.

Szövetségünket Harmat János orvosprofesszor és jogász vezeti, idén már hatodik éve. Illetve, egyetemünk saját diákönkormányzattal rendelkezik. Ezt a pozíciót utolsó éves hallgatóink töltik be minden évben.

Egyetemünkön 150 professzor tanít, férfi és nő egyaránt, mindegyikük több mint 15 év tanítási tapasztalattal rendelkezik. Minden tanárunk saját, jól felszerelt teremmel is rendelkezik, ami rendkívül elősegíti a tanítást és a tanulást.

· Minden hallgató bölcsészetet tanul 6 évig, ez mindennek az alapja.

· Ezután 3 kar közül lehet választani;

· Teológia: bővebben, természetfeletti kérdések vizsgálata, amelyeket végül csak a hit válaszolhat meg. (Plusz 8 év.)

· Jog: főképp egyházi, család- és gazdaságjogi irányzattal. (Kérés esetén büntetőjogi.) (Plusz 6 év.)

· Orvostudomány: tartalmazza a gyógyszertant és betegápolást is. (Plusz 6 év)

Ha alkalmasnak érzi magát, és tetszenek szolgáltatásaink, kérjük jöjjön el évkezdéskor nyílt és felvételi napunkra!

Köszönettel a New Stars Egyetem!

Képek forrásai:

https://cultura.hu/aktualis/egyutt-lathato-a-budai-kronika-ket-hazai-peldanya/

https://www.huszadikszazad.hu/kultura/egyetemi-elet-a-kozepkorban

https://www.uni-obuda.hu/egyetem/tortenelem/kozepkori-egyetemek<br>

Borítókép forrása:  https://www.bbc.co.uk/programmes/b00zf384